Άρθρο του Βουλευτή Ν.Γρεβενών,  Ανδρέα Πάτση, στην Εφημερίδα "Παρασκήνιο"

 

Η υγειονομική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης δημιούργησε αναμφίβολα τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και με τον πιο τρανταχτό τρόπο φανέρωσε ελλείψεις και αδυναμίες ετών στις επιμέρους εθνικές οικονομίες των κρατών. Στα καθ’ ημάς, έχοντας ήδη βιώσει τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, η πανδημία έρχεται να μας διδάξει μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για επανεξέταση του εφαρμοζόμενου εδώ και δεκαετίες οικονομικού μοντέλου για την ανάπτυξη της χώρας.

Η υπέρμετρη έμφαση της οικονομικής δραστηριότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα, η γιγάντωση του τριτογενούς τομέα και η υπερβολική προσήλωση στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού αποδεικνύονται στη πράξη ως ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Ένα οικοδόμημα που φαίνεται σύγχρονο και εντυπωσιακό αλλά του λείπουν τα γερά θεμέλια, που δεν είναι άλλα από το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής γης και του πλούτου που διαθέτει και μπορεί να παράγει.

 Στη νέα εποχή που θα ανατείλει μετά το τέλος της πανδημίας, που όπως φαίνεται δεν αργεί, η χώρα μας έχει την πολύτιμη ευκαιρία να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης και προόδου πάνω σε γερές και ακλόνητες βάσεις. Ένα σχέδιο που θα θέτει ξανά στο επίκεντρο την ελληνική περιφέρεια και θα αναβαθμίζει με όρους σύγχρονους τον μέχρι τώρα υποτιμημένο πρωτογενή τομέα.

Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της περιφέρειας με μεγάλα έργα και υποδομές, η παροχή φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, η περεταίρω εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, η έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και τον εξαγωγικό προσανατολισμό, η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και η πριμοδότηση παραγωγικών μοντέλων βασισμένων στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία αποτελούν μερικά από τα βασικά εργαλεία για το μετασχηματισμό όχι μόνο των τοπικών οικονομιών, αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα, η περιφέρεια αποτελεί το ακατέργαστο διαμάντι της χώρας καθώς διαθέτει ανεκμετάλλευτο πλούτο και κατ’ επέκταση τις απεριόριστες δυνατότητες που ο πλούτος αυτός της παρέχει. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση αυτών τω δυνατοτήτων μέσα από τις κατάλληλες οδούς που θα έχουν μεταμορφωτικό χαρακτήρα, είναι βέβαιο ότι μπορούν να αναγάγουν την ελληνική περιφέρεια ως τον εθνικό τροφοδότη της πολυπόθητης ανάκαμψης και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

* Το άρθρο "Η ελληνική περιφέρεια ως ο εθνικός τροφοδότης της ανάπτυξης" δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Παρασκήνιο" και στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Political" το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 

 

 

 

Pin It